14 Haziran 2022
Doğru solunumla sınav stresiyle başa çıkmak

Prof. Dr. Vahide Savcı Nova Okulu 11. Ve 12. Sınıf öğrencilerine hafızayı güçlendirme ve sınav stresiyle başa çıkmaya yönelik doğru solunum tekniklerini uygulamalı olarak anlattı. 

Tıp Fakültesi Farmakoloji dalı öğretim üyesi iken geçtiğimiz yıl emekli olan ve aynı zamanda Wellbeing Uzmanı olan Prof. Dr. Vahide Savcı öğrencilere şöyle seslendi:

“Hep Batı tıbbına yönelmişiz ve Doğu tıbbını es geçmişiz. Nefes uzmanı olarak soluğumu doğru kullanıyorum, stresi de kontrol ediyorum. Sınava girecek öğrenciler olarak çok yorulduğunuzu biliyorum. Sınav anında nefesinizi ve stresinizi kontrol etmek sizin elinizde. Ben Tıp doktoruyum. Geçen sene emekli oldum, Batı tıbbından uzak kalmadan farklı şeylerle ilgilendim. Wellbeing Uzmanlığı eğitimi aldım,

Ben doğru solunum yapmayı 57 yaşında öğrendim. 3 yıldan beri doğru solumayı öğrendim. Bugün anlatacağım bu bilgiler hayatınızda sürekli yer almalı”

Öğrencilerin girecekleri sınav nedeniyle çok stresli olduklarını, okulun ve ebeveynlerin bunu aşmak için destek olduklarını anımsatan Prof. Dr. Savcı doru solunum tekniklerinin öğrencilere katkısının büyük olacağına dikkat çekti. 

'DİK DURUN; DİL ÜST DAMAKTA, DİŞ ARALIK, AĞIZ KAPALI, NEFES ALIRKEN KARNINZ ŞİŞECEK, VERİRKEN İNECEK'

Doğru solunum için öncelikle dik durmak ve dik oturmanın gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Savcı; dik durmanın doğru solunumun anahtarı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Vahide Savcı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dik durmak omurga sağlığı açısından da çok önemlidir. Dik otururken kalça ve ayaklar yere paralel olmalıdır.”

Prof. Dr. Vahide Savcı ikinci önemli hususun ise nefes alıp verirken dilin üst damakta durması, dişlerin aralık ve ağzın kapalı olması olduğunu söyledi. Burun solunumunda koku liflerinin hipotalamusun aktifliğinin yanı sıra hafızayı da güçlendirdiğini belirten Prof. Dr. Savcı “Bunun bilimsel kanıtı var. Kadim bilgilerin batı tıbbı tarafından da ispatı bulunuyor” dedi.

Doğru solunum için nefes alırken midenin hafif şişmesi, verirken de inmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Savcı “Evde kitabı alıp karnınıza koyun. Karnınızın içinde balon varmış gibi şişirin. Nefes alırken karnınız şişecek. Bunu yatarken ve ayakta onar kez yapın. Bunu yaparken de unutmayın, dil üst damakta, dişler aralık, ağız kapalı, burnunuzdan soluyacaksınız. Beyin dalgaları burundan solumakla çözülüyor” diye konuştu.

SOLUNUM HIZINI YAVAŞLATMAK 

Üçüncü önemli hususun ise solunum hızı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Savcı solunum hızının 5,5 ile 6 saniyeye indirilebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Savcı yavaş hızla burun solunumunun hafızayı güçlendirdiğini ve olumlu etkileri üzerine bilimsel çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Prof. Dr. Savcı günde 3 kez beşer dakika olmak üzere 365 gün yavaş solunum egzersizi önererek “Nefes alırken ve verirken 5’e kadar sayarak yapın. Nefes egzersizleri için müziğe internetten ulaşabilirsiniz, animasyonla birlikte yaparsanız daha iyi olur. Çok değerli bir solunum şeklidir. Gün içerisinde solunumu yavaşlatalım” dedi.

4-7-8 SOLUNUM TEKNİĞİ 

4-7-8 solunum tekniği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Savcı “İçinizden dörde kadar sayarken burnunuzdan nefes alın, yedi saniye nefesinizi tutun, bu defa verirken burnunuzdan değil ağzınızdan üfler gibi füf der gibi nefesinizi verin. Sabah ve akşam 4 kez yapın, çok farkını göreceksiniz.”

'BRAHMARİ NEFESİ YA DA ARI NEFESİ'

Kadim nefes bilgilerinden gelen bir teknik olan ve üzerinde pek çok araştırma yapılan Bhramari nefesi ya da Arı nefesi denilen solunum tekniği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Savcı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arı nefes çalışmasında rahat bir pozisyonda sırtın arkası dik oturulur. İşaret parmakları ile iki kulak birden kapatılır. Baş parmak ile ise gözler kapatılır. Burundan alınan nefes yine burundan bir ‘hıııı’ sesiyle verilir. Böylece vagus siniri titreşir ve hafızayı güçlendirir. Sesi farklı tonda yapabilirsiniz. Her tonda bedeninizin farklı yerini titreştirirsiniz. Günde maksimum 17 kere yapın.”

DOĞRU SOLUNUM YAPARKEN HEDEFLERİNİZİ SÖYLEYİN

Nefese odaklanırken günde 30 dakika meditasyon yaptığını anlatan Prof. Dr. Savcı “Beynimizi şekillendiren arzu ve amaçları tekrarladığımızda bütün seçimlerim o yönde oluyor. Dilekler bitince nefese kilitlenin; mesela ‘Ben sağlıklıyım, ben güvendeyim, istediğim her şeyi gerçekleştirecek bilgim var; yüksek benliğimle sınavda başarırım…’ Nefes alırken ‘ben’; verirken ‘Başarırım’ diyebilirsiniz. Nefes alırken güzellikler içinize giriyor. Sınava kadar solunum yapıp her gün 5 dakika ‘Çok sağlıklıyım, akıllıyım, zekiyim, elimden gelenin en iyisini yaparım’ deyin. Her meditasyonda değişik hedefim olur. Önce spesifik hayallerimi söylerim, çok da faydasını görürüm. Bir tıp doktoru olarak söylüyorum. Doğru solunum, solunum egzersizleri ve meditasyonun çok yararını göreceksiniz, hafızanız güçlenecek ve stresinizi yöneteceksiniz"  diye konuştu.