30 Ekim 2022
Sağlıklı beslenme için güncel ve pratik öneriler
Nova Okulları’nda düzenlenen söyleşide okul eski mezunlarından Burtom Uzman Diyetisyeni Zelal Sarıbal Sağlıklı Beslenme’yi anlattı. Sarıbal, sunum sonrasında öğrencilerle birlikte sağlıklı besinlerle beslenmeye yönelik uygulamalı workshop atölye çalışması gerçekleştirdi.
Öğrencilerin büyük ilgisini çeken söyleşide Uz. Dyt. Zelal Sarıbal’ın sunumunda bazı başlıklar şöyle:
“Beslenme nedir? Beslenme yaşamın sürdürülmesi, büyüme ve gelişme, sağlığın korunması ve üreten olmak için besinlerin vücutta kullanılmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenme ise vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır.
Yaşam boyu sürecek beslenme alışkanlıklarının temeli çocukluk döneminde başlar. Hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenme gerekir.”
“Öğün sıklığı ve öğün düzenine riayet edilmelidir. Her gün erken kalkılmalıdır. Saat 9.00’u geçmeden yapılacak bir kahvaltı ile güne başlanması önerilir. Unutmayalım, kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Günde 3 ana öğüne ek olarak 2-3 ara öğün tüketilebilir.
Kahvaltı yapmadan okula gelen çocuklarda kan şekerine bağlı şikayetler, halsizlik, baş dönmesi, bayılma hissi, terleme, çarpıntı, baş ağrısı, mide ağrısı, bulantı., kadın ağrısı sıkça gözlenmektedir. Belirtiler çocukların bir şey yemesi ile düzelse de öğrenme üzerindeki etkisi düzeltilememektedir. Yapılan araştırmalarda kahvaltı öğününü tüketen öğrencilerin sınıf içerisindeki başarısının daha fazla, kavrama yeteneklerinin daha iyi, problem çözme gibi konularda daha başarılı, beslenme bozukluklarından oluşan hastalıklara daha az yakalandıkları, kilo kontrolünü daha iyi sağlayabildikleri belirtilmektedir.”
Sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulunan Uz.Dyt. Zelal Sarıbal “Örneğin bir öğünde kırmızı et tükettiyseniz diğer öğünlerde tavuk, balık, yumurta veya kurubaklagillerden tercih yapabilirsiniz. Kırmızı et tavuk ve balık etine göre demirden daha zengindir. Tavuk ve balık etinin toplam yağ ve doymuş yağ içeriği daha azdır. Kurubaklagiller, kırmızı et kadar protein ve demir içerir” diye konuştu.
Sporculara da beslenme önerilerinde bulunan Zelal Sarıbal “Yarışmadan 2-3 veya 4-56 saat öncesine kadar son yemek öğünü verilmelidir ve bu öğün karbonhidrattan zengin ve kolay sindirilebilir olmalıdır. Müsabaka sırasında sporcunun dehidrate olmaması önemlidir. Müsabaka sonrasında beslenme sporcunun kolayca toparlanabilmesi ve boşalan glikojen depolarının yeniden doldurulması protein ihtiyacının giderilmesi önemlidir” dedi.