16 Mart 2021
Nova Okulları kurucusu Canan Topsakal; 'Z kuşağını seviyorum'

Z kuşağının 40 yıllık eğitimcilik hayatında gördüğü en dürüst kuşak olduğunu belirten Nova Okulları kurucusu Canan Topsakal “Okul olarak tekrara düşmeden kendimizi güncelleyerek ezberleri bozuyoruz” dedi.

Z kuşağın değerlendiren Canan Topsakal “Z kuşağı dijital kuşak olarak adlandırılan bir kuşak, teknoloji dostu olmalarının ötesinde, bireysel, zor beğenen, küresel dünya vatandaşları olma eğilimindeler. Z Kuşağının arkasından söylenen 'Faydasız kuşak' cümlesine kesinlikle katılmıyorum. Bu kuşak için doğru cümle 'değişik' olmalı.  Şimdiye kadar yaşamış bütün kuşaklardan daha değişik bir kuşak. 40 yıllık eğitimcilik hayatımda gördüğüm 'en dürüst kuşak!' Yalan söylemek için nedenleri yok, çünkü kimseye kendilerini beğendirmek zorunda hissetmiyorlar. Aslında biraz daha derinden incelersek şöyle söylemek daha doğru; bu kuşak biçimsel olarak kendini beğendirmeyi seviyor, ama kişisel özellikleri konusunda samimi” diye konuştu.

Z KUŞAĞI ÖZGÜRLÜĞÜNE DÜŞKÜN

Canan Topsakal Z kuşağının beğenilerine ve alışkanlıklarına dikkat çekti:

“Sosyal medyadaki paylaşımlarında her türlü filtreyi kullanarak kendilerini en güzel hallerine dönüştürmek konusunda maharetli olsalar da her biri sunulan fotoğrafların idealize edilmiş halleri olduğundan şüphe duymuyorlar.

 Hatta eğer fotoğrafları filtresiz sosyal medya paylaşımına koymuşsanız size 'Neden bunu yapıyorsun anlamıyorum' bakışı atıyorlar. Bu kuşak beğenmediği bir kişiyi protesto ederken korkmadığı gibi; sevmediği bir ideolojiye de yaşama hakkını dürüstçe ve demokratça veriyor Y kuşağı kadar onaylanma ihtiyacı hissetmiyorlar. Y kuşağının olmazsa olmazı olan marka takıntıları yok. İyi bir markaya sahip işyerinde çalışabilecekleri gibi kendi markalarını yaratma eğilimleri de oldukça yüksek Teknolojiyi yakından takip eden, internet üzerinden alışveriş yapan bu kuşak özgürlüğüne düşkün. Özgürlük alanlarına aile bireylerinin müdahalesini kabul etmeyen bu kuşak eğer ikna olmazsa sizin dediğinizi yapmıyor.”

‘MARKA YARATMA ALANLARI AÇILMASI LAZIM’

Bir öğretmen olarak Z kuşağından ülkenin faydalanması için onlara marka yaratma alanlarının açılması gerektiğini savunan Canan Topsakal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir öğretmen olarak bu kuşaktan ülkenin faydalanması için onlara marka yaratma alanları açmamız gerektiğini düşünüyorum. Yani okulların haftalık ders saatlerine mutlaka proje eğitimi derslerini eklemeleri gerekiyor. Elbette bir kuşağın tamamının aynı şeyle uğraşması söz konusu değildir lakin proje ve marka yaratma eğitimi almış öğrencilerin bu ülkeye önümüzdeki yıllarda katacağı artı değere hepimizin ihtiyacı var."

Öğrencilerin test mantığından çıkartılarak proje yapabilen bireylere dönüşmesini savunan Canan Topsakal “Nova Okulları olarak eğitim ve öğretimde ezberleri tekrarlamıyoruz. Tekrara düşmeden kendimizi Z kuşağının özelliklerine, gereksinimlerine, gelecek vizyonuna uygun şekilde kendimizi güncelliyoruz” şeklinde konuştu.