02 Kasım 2021
Nova Fotoğraf Kulübü işbaşında

Özel Nova Fen ve Anadolu Lisesi öğrencilerinin gönüllü katılımıyla oluşan Nova Fotoğraf Kulübü çalışmaların fotoğraf sanatçısı Ömer Ziya Topsakal’ın koordinatörlüğünde yürütüyor.

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği fotoğraf kulübü teorik çalışmaların yanı sıra saha ziyaretleri de yaparak fotoğraf sanatı çalışmalarını yerinde görüp inceliyor. Fotoğraf eğitiminin verildiği derste, eğitmen Ömer Topsakal öğrencilere fotoğraf seçkilerinden oluşan bir sunum gerçekleştirdi. Çeşitli fotoğraf teknikleri hakkında örnekleri gösterenTopsakal, panoramik fotoğraf hakkında bilgi verdi. Fotoğrafın tarihçesini anlatan Ömer Topsakal insan gözü ile fotoğraf makinesi arasındaki farkı gündeme getirdi. Öğrencilerin ilgiyle izlediği fotoğraf gösterimi inter aktif olarak karşılıklı soru ve cevaplar şeklinde gerçekleşti.

Nova Okulları Fotoğraf Kulübü eğitimleri hakkında bilgi veren Topsakal “Önce karşımıza gelen öğrencilere genel anlamda fotoğrafın ne olduğu, fotoğraf tarihçesi, fotoğrafın sanatsal yanını anlatıyoruz. Ardından ekipmana geçiyoruz. Ekipmanda makineler, objektifler ve tripot gibi aksesuarlar filtreler tanıtılıyor. Ardında da sıra fotoğraf çekim tekniklerine geliyor. Diyafram enstantane, ana başlık olarak dolayısıyla pozometre fotoğrafta ışığın önemi, diyafram ayarları, ISO ayarları, white balans anlatıldıktan sonra fotoğraf çekimlerine okuldaki imkanlar çerçevesinde öğrencileri götürüyoruz. Kendi makineleri varsa kendi makineleriyle yoksa, kulübün makineleriyle çekim yapılıyor. Her çekimden sonra fotoğraf değerlendirmesi yapılıyor, öğrenciye hataları gösterilmeye çalışılıyor ve bunlar arşivleniyor. Ne kadar çok fotoğraf çekimi olursa ilerlemeyi o kadar gözlemliyoruz. Biriken fotoğraf arşivinden de yıl sonunda yarışma yapıp birinci ikinci üçüncü ve mansiyonları verip ödül alan fotoğrafları okulda sergiliyoruz” diye konuştu.

Nova Okulları Fotoğraf Kulübü Kovid-19 salgını öncesinde Fotofest’e katılıyor ve açılış törenlerinde yer alarak fotoğraf sanatçılarıyla tanışma şansı buluyordu. Ayrıca Gölyazı, Trilye, Botanik Park ile Bursa’nın tarihi mekanlarında saha çalışması gerçekleştiriyor ve ortaya çıkan eserlerden oluşan bir seçki, dönem sonunda okulda sergileniyor.