02 Ocak 2022
Biyoloji nasıl öğrenilir?

Nova Fen ve Anadolu Lisesi’nde öğrenciler fen derslerinde teorik olarak öğrendikleri bilgileri laboratuvar uygulamalarıyla pekiştiriyor.

Nova Fen ve Anadolu Lisesi’ndeki biyoloji dersinin teorik dersleri ve laboratuvar uygulamaları hakkında bilgi veren Nova Okulları Kurucusu Canan Topsakal “Nova Okullarında öğrenme süreci teorik öğretim ile sınırlı değildir. Özellikle Fen derslerinde anlatılan konular deneysel olarak tecrübe edilir. Öğrenci yalnızca işitsel öğrenmede kalmaz. Görsel ve dokunsal öğrenmeyi de işin içine katarak zorlanmadan öğrenme sürecini tamamlar” dedi.

Biyoloji dersinin laboratuvar uygulamalarını üstlenen eğitmen Ece Karakaş ise “Akıllı tahtalarla kolaylaştırdığımız anlatımı animasyonlarla destekleyerek ve ayrıca deneylerle pekiştirerek görsel, işitsel, dokunsal eğitimi uyguluyoruz” diye konuştu.

Okullar açıldığından bu yana yapılan deneyler hakkında bilgi veren Ece Karakaş “Öğrencilerimizle birlikte kan gruplarını, DNA izolasyonunu gözlemledik. Soğanın mitoz bölümlenmesini mikroskop altında inceledik. Keza yoğurt ve sirke bakterilerine, bitki ve hayvan hücrelerinde mitoz bölünmeye, besinlerdeki karbon hidrat ve proteinin varlığına baktık” şeklinde konuştu.

Nova Okulları’nda sadece bir biyoloji dersinde yapılan deneyler bile laboratuvar uygulamalarının öğrenmeyi ne kadar kolaylaştırıcı ve pekiştirici olduğunu ortaya koyuyor. Ders kapsamında ‘Canlılarda Azotlu Bileşikler’ ile ilgili deneyde protein analizi yapıldı. Ders eğitmeni Ece Karakaş yanında getirdiği tavuk ve koyun tüyleri ve et üzerinde öğrencilerle birlikte çeşitli deneyler gerçekleştirdi:

“Tavuk tüyü ile koyun yününün deney tüpüne konarak yakıldığı deneyde keratin proteinin parçalanmasıyla birlikte amonyak ortaya çıktı. Öğrenciler koklayarak amonyağı tespit ettiler. Baz olduğu için turnusol kağıdı maviye dönüştü. Turnusol kağıdını PH metreye koyarak baz ölçüldü. Ardından da bir et parçasının üstüne nitrik asit dökülerek, etin renginin değişmesi, pişmesi, etteki protein ile asidin etkileşimi izlendi. Etteki protein ile nitrik asit birleşince griye yakın bir renk değişimi oluştu.”

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.durucreative.com.tr/nova/site/assets/uploads/others/img/2022/01/Biyoloji.mp4"][/video]