TARİHÇE

1994 yılında Çekirge’de Nova Dershanesi olarak Bursalı gençlerin eğitimine destek vermeye başladık.  Başlangıçta da bugün de ilkemiz hep öğrenciyi eğitimin merkezine koymak olmuştur. Biliyoruz ki, her insanın öğrenme biçimi farklıdır. Temel bilgisi ne olursa olsun, herkes en iyi eğitimi almayı hak eder. Bu gerekçeden yola çıkarak asla biz öğrenciyi seçerek alıyoruz demedik. İnsan eğitim için seçilmez, eğitim aldıkça seçkinleşir. 2015 yılından beri dershanecilikte edindiğimiz tecrübe ve başarıyı özel okul platformuna taşımaya karar verdik.  Nova Fen ve Anadolu Lisesi olarak Bursalı gençlerin eğitimine ve öğretimine destek olduk ve bugün de olmaya devam ediyoruz. 2015 yılında Beşevler Kampüsümüzde başladığımız eğitim-öğretimi 2021 Mayıs ayından buyana Balat’taki kampüsümüzde sürdürüyoruz.

MİSYONUMUZ

Öncelikli hedefimiz eğitim seviyesi ve becerisi ne olursa olsun her bir bireyin iyi insan olmasını sağlamaktır. Ve öğrencilerimizin her birini geleceğin yöneticisi, eğitimcisi, sanatçısı yapmak dolayısıyla da yönetenlerle yönetilenlerin birbirini anladığı; huzurlu yaşadığı üretken bir seviyeye yükseltmektir.

VİZYONUMUZ

Uzak sandığımız geleceğin aslında çok yakında olduğunun bilincindeyiz.  Çok yakın bir gelecekte yapay zekânın pek çok geleneksel mesleği yok edeceğini öngörüyoruz. Öğrencilerimizi bu geleceğe hazırlarken aynı zamanda da becerileriyle ve insani farklarıyla öne çıkmalarının gerekliliğini vurguluyoruz. .  Öğrencilerimiz gelecekte androidlerle sohbet etmekten keyif alacaklardır. Bunun hayata geçmesi için gereken öngörüye, teknik ve bilgi altyapısına sahibiz.

EĞİTİM MODELİMİZ

9. ve 10. sınıflardaki temel eğitim modelimiz öğrencilerimize:

1.  Evrenin dilini anlamak için matematiği öğretmektir.

2. Kendi halkımızın kültürünü ve çevre ile doğru iletişim kurabilmek için kendi dilini, Türkçeyi doğru kullanmayı öğretmektir.

3. Dünyanın geldiği teknolojik seviyeyi anlaması ve iletişim kurması için dünyanın ortak dil olarak benimsediği İngilizceyi öğretmektir.

Biz buna “Olmazsa olmaz 3 dil kuralı” diyoruz. 9. ve 10. sınıflarda Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinde yaparak öğrenme modeli uygulanmaktadır.  Bu model çerçevesinde öğrenciler beşer kişilik gruplar halinde ya da tek başlarına her konuyu o konunun deneyi ile birlikte tecrübe ederek öğrenirler.

Laboratuvar derslerinde yönerge takip etmek ve proje bazlı düşünmek öğrencilerimiz için önemli bir kazanımdır. Nova Okullarında bir kat tamamen laboratuarlara ayrılmıştır. Her öğrencinin deney yapabileceği teknik donanım ve malzeme desteği öğrenciye sağlanmıştır.

9. ve 10. sınıftaki öğrencilere her hafta 2 saat yazılım dersi verilir; algoritma bilgisi ve bilgisayarların çalışma mantığı öğretilirken iki yıl içerisinde yazılımda önemli mesafe alan öğrenciler projeleriyle üniversitelerde yarışmalara katılırlar. Günümüz gençlerinde okumak oldukça sıkıntılı bir eylem. Halbuki bilimsel birçok araştırmaya göre okumak empati yeteneğimizi arttırmakla kalmıyor aynı zamanda yeni bir yaratım için hayal gücümüzü besliyor. Okumanın önemini bilen kurumumuz ülkemizdeki yazarları okula davet ederek okumayı teşvik eden söyleşiler yaparken ayrıca; edebiyat derslerine ek olarak her öğrenci okuma derslerinde yıl içinde 5 kitap okumakla görevlendirilir.

9. ve 10. sınıfta öğrencilerin İngilizce seviyeleri online olarak Oxford veya Cambridge okulları tarafından tespit edilir. Her öğrenci kendi seviyesindeki öğrenciler ile birlikte İngilizce dersine girer. C-1 seviyesine çıkan öğrencilerimiz özel olarak Toefl sınavına hazırlanır.  

Her öğrenci Özel Nova Fen ve Anadolu Lisesi’nden mezun olduğunda projenin nasıl yapılacağını bilmelidir. Proje yapan insan hayatının birçok alanında işine kolaylık kazandırır. “Planla”; “Uygula”; “Kontrol et”; “Önlem al” kavramlarından oluşan PUKÖ uygulanır. 9. ve 10. sınıflarda tarih ve coğrafya dersleri, tarih ve coğrafya kültürü üzerine yoğunlaşarak anlatılmaktadır.  

9. ve 10. Sınıf öğrencilerimizin çeşitli kulüplerde etkinlik yapmaları önemsenmektedir. Yine öğrencilerimiz çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde aktif görev almaktadır.

11. sınıfa gelmiş öğrencimiz Nova’da gerekli sosyal ve kültürel altyapıyı oluşturduğu için eğitimin büyük bölümünü tamamlamıştır. 11. sınıf çalışmaları öğretime yoğunlaşarak büyük bölümü öğrencinin yalnızca akademik gelişmesine ayrılacaktır. Kabul etmeliyiz ki, bu ülkede üniversite sınavı insan hayatında önemli dönüm noktalarından biridir. Her eğitimli genç gibi bizim öğrencilerimiz de bu sınavda maksimum başarıyı hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşacak çalışma Nova Okulları’nda yapılır.  Nova Okulları’ndan mezun olup üniversiteyi bitirmiş ve dünyanın çeşitli bölgelerinde akademik çalışmalar yapan okulumuzun eski öğrencileri okulumuza gelerek öğrencilerimizin motivasyonuna büyük katkı sağlamaktadır.

11. ve 12. sınıf içerisinde yapılan çalışmalar Akademik Yeterlilik Testi  (AYT)  içerikli konularda akademik olarak yoğun çalışmayla birlikte test çözme tekniğini geliştirmek;  sınavı kısa sürede okuma yeteneğini artırmak;  turlama tekniğiyle bu süre içerisinde en fazla soruyu çözme becerisine ulaştırmaya yöneliktir. Çalışmalarımız çokça sınav yapılarak sınav pratiğini artırmak ile desteklenir. 11. ve 12. sınıfta öğrencilerimiz her hafta sınav olarak üniversiteye giriş sınavına ciddi şekilde uygulamalı olarak hazırlanmaktadır.

12. sınıfta akşam 18.00 ile 20.30 arasında 4 kişilik masa başı çalışmalarıyla sınava geri besleme destek çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalar öğrenmede gerekli olan tekrarı sağlamakla birlikte öğrencinin yapamadığı soruları öğretmeni ile çözme şansını elde etmektedir. Unutmayalım ki üniversiteye hazırlık sürecinde öğrencinin ilerlemesine engel olan en büyük faktör birikmiş ve çözülememiş sorulardır. Özel Nova Fen ve Anadolu Lisesi’nde öğrencilerimizin çözülmemiş soru problemi olmaz.

Ayrıca yurt içi ve yurt dışı teknik, mesleki ve kültür gezileri düzenlenmektedir. “Gezen de bilir okuyan da” gezi kulübümüzün sloganıdır.  Bu gezilerde amacımız öğrencilerimizin kendi ülkelerindeki ya da başka ülkelerdeki insanların yaşam modellerini deneylemesi, dünyada olan bitenden haberdar olmalarıdır. Gözlemlerimiz yurt dışına çıkan öğrencilerde çok ciddi özgüven artışı olduğu yönündedir. Ayrıca öğrendikleri yabancı dili de pratik etme şansı yakalamaları onları dil öğrenme konusunda motive etmektedir.