07 Aralık 2021
Novalı öğrenciler tarım yapıyor, gıda ve şifalı ürünler üretiyor!

Nova Okullar’nda Nida Kuman danışmanlığındaki Bitki Bilimi ve permakültür Kulübü tarım yapıyor; turşu ve salamura zeytin kuruyor, zeytinyağlı ve ballı şifalı kudret narı ile buğdaydan B vitamini üretiyor.

Okuldaki âtıl alanda permakültür tasarım prensiplerine göre düzenlenen Nova Ekobahçe’de öğrenciler domates, biber, çilek, kabak, ayçiçeği, mısır, Hint yağı bitkisi, kudret narı, reyhan, oğul otu, ısırgan, pazı gibi bitkileri bir kısmını fide bir kısmını tohumdan yetiştirdi. Daha sonra ürün hasadını yapan öğrenciler, onlardan yeni ürünler üretti. Nida Kuman danışmanlığında öğrenciler ürettikleri ürünlerini de kullanarak turşu kurarken kırmızı biber, nane, kekik gibi ürünleri kurutup ufalayarak kimi zaman da öğüterek kullanıma hazır hale getirdi.

 

SALAMURA ZEYTİN

Nida Kuman Ekobahçe’de yetiştirilenlerle dışarıdan temin edilen bitkilerin kök, gövde, yaprak, çiçek, tohum gibi kısımlarından şifalı maddelerin yan sıra çeşitli ürünler elde ettiklerine dikkat çekti. Öğrencilerle birlikte hayata geçirdikleri üretimler hakkında bilgi veren Nida Kuman; “Öğrencilerimizle birlikte salamura zeytin yaptık. Bu Etkinlikte bize katkı sağlayan Ege Özdemir ve ailesine teşekkürü ederiz. Ege Özdemir, ara tatilde topladıkları zeytinlerin bir kısmını sınıfa getirdi. Önce zeytinlerimizi şişelere doldurduk. Sonra tuz, şeker, sirke ve az zeytinyağı ilave ederek şişelerin kapaklarını kapattık. İki ay boyunca şişeler içine koyduğumuz malzemelerle zeytinlerimiz karışabilsin diye her gün çalkalanacak. Her hafta için gönüllüler belirledik. İki ay sürecek olan tatlandırma işlemi sonrasında zeytinler yenebilecek düzeye gelecek” dedi.

   

ŞİFALI KUDRET NARI

Bilimsel adı Momordica Charantia olan ve ülkemizde kudret narı olarak bilinen tropikal meyve üzerinde çalıştıklarını anlatan Kuman “Önce faydaları saymakla bitmeyen kudret narını tanıdık. Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıklarında iyileştirici etkisi bilinen bu meyveden nasıl yararlanabileceğimizi öğrendik. Önce çekirdeklerini çıkarttık. Aynı zamanda tohum olan çekirdekler, kurutulup paketlenecek ve önümüzdeki sezonda Ekobahçe’mizde ekilecek. Meyvenin etli kısımlarını küçük küçük doğrayıp kavanozlara koyduk. Kavanozlara bal ve zeytinyağı ilave edip kapaklarını kapattık. Kavanozlarımıza bilgi etiketlerini yapıştırıp güneş gören bir yere yerleştirdik. Yaklaşık 1 ay sonra zeytinyağlı, ballı Kudret Narlarımız kullanıma hazır olacak. Propolis elde edilmesine yönelik çalışmamız tamamlandıktan sonra zeytinyağı, bal ve kudret narı karışımına propolis de ekleyeceğiz” diye konuştu.

BUĞDAYDAN B VİTAMİNİ’NE

Önce öğrencilerin B vitamininin hangi besinlerde bulunduğunu, faydalarını ve eksikliğinde hangi hastalıkların oluşabileceğini öğrendiğini anlatan Nida Kuman etkinlikte maserasyon yöntemini ve B vitamininin en yoğun olduğu tahıllardan buğdayı kullandıklarını söyledi. Nova Bitki Bilimi ve Fitoterapi Kulübü’nün B vitamini üretim çalışmaları hakkında bilgi veren Kuman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zeytinyağının buğday hücrelerine girebilmesi için buğdayı havanlarımızla ezdik. Ezdiğimiz buğdayları kavanozlarımıza koyduk. Zeytinyağı ilave ettik. Kapaklarını kapattık. Kavanozlarımızın bilgilendirme etiketlerini yazdıktan sonra, günışığı gören bir yere yerleştirdik.

10-12 gün boyunca kavanozlarımızı günde 1 kere çalkalayıp, reaksiyon sonucu oluşacak gazın çıkması için kapaklarını gevşetip sıkıştırdık. Bu süre sonunda karışımımızı süzüp, damlalıklı bir şişeye aktardık. Bu ürün günde 1 çay kaşığı tüketilebilir.”