02 Ocak 2022
“Yaratıcı Drama ve Yaratıcı Yazarlık” dersinin faydaları

Nova Fen ve Anadolu Lisesi’nde pandemide evlere kapanarak sanalda yaşayan ve yaş olarak ergenliğin başında oldukları için en çok etkilenen 11. sınıf öğrencilerine; etkileşimi ve iletişimi güçlendirmek amacıyla Yaratıcı drama ve Yaratıcı Yazarlık dersi veriliyor.

Yaratıcı Drama ve Yaratıcı Yazarlık dersi Nova Okulları ve proje ortağı Pupa Sanat Atölyesi eğitmeni Seden Soyer Çandar tarafından hayata geçiriliyor. Yaratıcı Drama ve Yaratıcı Yazarlık dersine neden gerek duyduklarını açıklayan Nova Okulları Kurucusu Canan Topsakal şunları söyledi:

“Hepimizin bildiği gibi Kovid-19 salgını en çok 11. Sınıfa giden öğrencilerin yaşam alışkanlıklarını etkiledi. Bu yaş grubu öğrencileri ergenliğin başlangıcını evlerinde kapalı geçirdiler. En çok dokunsal oldukları, birebir insanlarla olmaları gereken bu dönemi etkileşimsiz, iletişimsiz bir şekilde sanalda yaşadılar. Bir eğitim kurumunda olması gereken davranış biçimini geliştiremediler. Tam da bu nedenle drama gibi kendilerini yaşdaşları karşısında ifade edebilecek özgüvenden yoksun kaldılar. Bu önemli bir travmadır. Okulların mutlaka bu yaş grubuna etkileşimi güçlendiren, artıran bir dersi koymaları gerekirdi.”

Eğitmen Seden Soyer Çandar Yaratıcı drama ve Yazarlık eğitimiyle öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi. Çandar “Temel olarak öğrencilerimizin özgüvenlerinin gelişmesi; kendilerini ifade etme becerileri, grupla uyumlu çalışma; dinleme, empati kurma, yaratıcı düşünme, hikaye kurgulama gibi kazanımlar edinmelerini hedefliyoruz” dedi.

“BEN BİR HİKAYE OLSAN NE OLURDUM?”

Yaratıcı Drama ve Yaratıcı Yazarlık eğitimine giren Canan Topsakal öğrencilere “Ben bir hikaye olsam ne olurdum?” sorusunu yöneltti. Öğrencilerin anlatısından hareketle kendisinin hangi noktalama işareti olduğunu soran Canan Topsakal’ı öğrenciler ‘En son sözü söylediği için nokta” olarak tanımladılar. Ardından da sahnede nokta, ünlem ve noktalı virgül işaretlerini beden dili ile canlandırarak bir hikayenin noktalama işaretlerini oluşturdular.

ÖĞRENCİLERİN GÖRÜŞLERİ Öğrencilere yönelik “Drama ve Yaratıcı Yazarlık dersinin katkısı nedir?” sorusuna ise öğrencilerden Ali Efe “Daha önce konuşurken kekeliyordum. Bu dersten sonra daha iyiye gitti.  Kendimi topluluk karşısında daha iyi izah edebiliyorum. Hayatımı değiştirdi diyebiliyorum” şeklinde yanıtlarken; Can Ova pandemi nedeniyle iletişimsizlik sorunu yaşadığını, dersin bunu aşmada destek olduğunu söyledi. Metehan Vardar da Kovid-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitim gördüğünü, ancak bunun sınıf arkadaşlarını tanımaya yetmediğini belirterek “Kimseyi tanımıyordum. Ama şimdi az buçuk tanır oldum. İletişimimiz arttı” dedi.

Nova Okulları 11. sınıf öğrencilerinden İlayda Çetin “Bu ders sayesinde hayal gücümüzü geliştirdik” derken Cemre Gürşen ise “Bu derste tiyatro yapmıyoruz, ama yine de benim sahne korkumu yenmemi sağladı” dedi. Sude Şahin ise “Toplu çalışmayla, grup çalışmasıyla daha iyi öğrendiğimizi düşünüyorum” diye konuştu. Yağız Engin “Diksiyonuma yararı oldu; bu da dışarıdaki hayatı bile etkiliyor” derken Berke Mostar ise şu değerlendirmede bulundu:

“Doğaçlama çalışmaları üzerine bu ders içinde verilen önem, düşüncemin ifadeye dönüşme sürecini etkiledi. Bir şekilde geliştirdi. Düşüncenin ifade edilmesi için kritik önemli bir derstir, iletişimi güçlendirdiğini de düşünüyorum.” Derse katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu Yaratıcı Drama ve Yaratıcı Yazarlık dersinin çok yararlı olduğu yönünde görüş bildirdi.