12 Temmuz 2021
Nova Okulları’nda ekolojik tarım hayata geçiyor

Nova Okulları’nda Bitki Bilimi ve permakültür Kulübü 2021-2022 dönemi çalışmalarına şimdiden başladı. Okul bahçesinde Ekobahçe oluşturuldu. Kulüp öğretmeni Nida Kuman gözetiminde başlayan proje kapsamında okul bahçesinde Ekobahçe oluşturuldu.

Nova Okulları kurucusu Canan Topsakal Ekobahçe projesi için “Z kuşağı kendi tarımını yaparsa daha sağlıklı beslenecek. Liselerde öğrenciler iyi tarım uygulamaları konusunda eğitilmeli. Bu yüzden biz bu misyonu üstlenerek Lise 1. Sınıftan itibaren iyi tarım uygulamaları eğitimini hayata geçirmeye başladık” dedi.

Ekobahçe uygulaması hakkında bilgi veren Nida Kuman “Doğayla yarışan değil doğayla barışan ve ahenk içinde yaşayan bireyler olabiliriz. Bunu anlatmak ve uygulamalarıyla göstermek amacıyla, bu yıl Bitki bilimi (botanik) ve Fitoterapi Eğitimi’ne başlıyoruz. Büyük bir değişimin parçası olabilmek için, çalışmalarımızı küçük ölçekteki ekobahçemizden başlatarak, tüketimden üretime dönüşümü hedefliyoruz. Uygulamalarımızı yapacağımız ekobahçemizi de Permakültür tasarım prensiplerine göre düzenlemeye başladık. Çünkü, en hızlı öğrenme yönteminin sürekli denemek ve çalışmalar yapmak olduğuna inanıyoruz. Doğanın eğiticiliğini önemsiyoruz” diye konuştu.

NEDEN PERMA KÜLTÜR?

“Neden permakültür” sorusunu yanıtlayan Nida Kuman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Permakültür yani sürdürülebilir, devamlı, kalıcı tarım uygulamaları bilinçli olarak, doğal ekosistemlerdeki gibi çeşitliliğe, denge ve dirence sahip ve tarımsal anlamda bereketli ekosistemler tasarlama ve bunları sürdürebilme çalışmalarıdır. Doğadaki insan yerleşimlerini, doğal ekosistemlerden örneklenen zirai uygulamaları ve sürdürülebilirlik görüşüne göre uygulayan bir ekolojik tasarım anlayışıdır.

Önce çalışma alanımızı, coğrafi yönü, güneş alışı ve açıları, rüzgâr alışı vs. bakımından gözlemledik. Çünkü, dünyada her şey birbirine bağlı ve birbiriyle ilişkilidir. Bu gözlemlere uygun bir permakültür ekobahçe tasarımı yaptık. Tabii ki çalışmalarımız ilerledikçe, sistemimizi geliştiren, olumlu ve olumsuz etkileyen uygulamalarımızı değerlendirip kendimizi ve projemizi geliştireceğiz. Eğitimlerimizde, çocuklarımız, doğanın işleyişini, insanın doğadaki yerini, etkisini, farklı ölçeklerde işleyiş halindeki sistemleri ve aralarındaki ilişkileri, doğayla ahenk içinde sürdürülebilir bir yaşama dönüşü uygulamalarıyla öğrenecekler.”

ÖĞRENCİLER TARIMLA BULUŞACAK

Nova Ekobahçe’nin öğrencileri tarım ve toprakla buluşturacağına dikkat çeken Nida Kuman “Bu projeyle, yardımlaşmayı, paylaşmayı, birlikte çalışmayı yani ekip olmayı, sorunu gören değil çözüm üreten bireyler olmayı öğrenecekler. Sürekli tüketim değil, üretim de yapılabileceğini projemiz içinde yer alan, geri dönüşüm, atık materyalleri değerlendirme etkinliklerimizle uygulayarak öğrenecekler. Örneğin organik mutfak atıklarından kompost yapacaklar. Plastik pet şişelerden ya da araba lastiklerinden dikim alanları oluşturacaklar. Kendi kendine yetebilen ekolojik bahçemizin doğal, sağlıklı, lezzetli ürünleriyle tanışacaklar. Bitkiyi, tohumu tanıyacaklar. Bir tohumu çimlendirirken sabrın ve zamanın önemi kavrayacaklar. Canlılığın ancak uygun koşullar sağlandığında başlayabileceğini görecekler” diye konuştu.

Nida Kuman projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Fitoterapi (bitkilerle tedavi) ile yetiştirdiğimiz ya da dışarıdan temin edeceğimiz bitkilerin, kök, gövde, yaprak, çiçek gibi kısımlarından, kullanabileceğimiz şifalı maddeler elde edeceğiz. Örneğin, bitkinin etken maddesiyle ağrı kesici krem, yaprağından ya da çiçeğinden çay yapacağız. Bitkinin etken maddesinin, maserasyon yöntemiyle yağa geçmesini sağlayacağız. Çocuklarımız tüm bu çalışmaları, yaparak yaşayarak, doğanın öğreticiliğinde gerçekleştirecekleri için öğrenme kalıcı olarak gerçekleşecek. Hayata atılacak çocuklarımız bilgi, beceri ve tecrübeyle donanmış olacaklar.”

TOHUMLAR FİLİZLENDİ BİLE!

Nida Kuman bugüne kadar yapılan işler hakkında ise şunları söyledi:

“Öğrencilerimizin, ekolojik tarım uygulamalarını yapabilmeleri için, permakültür tasarım prensiplerini dikkate alarak, okulumuzun atıl durumda olan bu bölümünü ekobahçeye dönüştürmeye karar verdik. Alandaki toprağın ıslahı zaman alacağı için, kullanımı daha kolay ve estetik, yükseltilmiş bitki yatakları tercih ettik. Çocuklarımız bitki yataklarını Nilüfer Belediye’sinin getirttiği toprakla doldurup, toprağı düzelttiler. El arabası, kürek, çapa gibi bahçe aletlerini kullanırlarken, basit makineler konusunu da hatırladılar.”

Nova Okulları ile Nilüfer Belediyesi’nin iş birliğine de dikkat çeken Nida Kuman “Nilüfer Belediyesi ekolojik tarım uygulamalarımız için toprak, gübre, kompost, tohum ve fide desteği verdi. Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Arca Atay hocamız ve ekibi çalışmalarımızın her aşamasını takip ederek değerli fikirleriyle olumlu yönlendirmeler yaptılar.  Arca Hoca okulumuza gelerek bizi çok mutlu etti. Öğrencilerimize tohum ekmenin ve fide dikmenin inceliklerini anlattı. Öğrencilerimiz Arca Atay ile birlikte yaptıkları uygulamalarda öğrendikleri bilgileri hayata taşıdılar. Bitkilerin bakımını gerçekleştirdik. Toprağı zenginleştirmek için toprağa kompost ve gübre karıştırdık. -Toprağın üst kısmandaki, sıkışmış toprağı yani kaymak tabakasını küçük çapalarımızla kırdık. Bunu bitki gelişimini desteklemek ve bitki köklerinin yayılmasını sağlamak için yaptık” dedi.

Domates, biber, çilek, kabak, ayçiçeği, mısır, Hint yağı bitkisi, kudret narı, reyhan, oğul otu, ısırgan, pazı gibi bitkileri bir kısmını fide bir kısmını tohum olarak ekildiğini anlatan Nida Kuman tohumların filizlendiğini fidelerin ise ürüne dönüşmeye başladığını söyledi. İlk hasadın Ağustos Eylül ayı gibi yapılabileceğini belirten Nida Kuman öğrencilerin çoğunun ilk kez toprakla bitkiyle buluştuklarını, ektikleri tohumların çimlendiğini gördüklerinde ise çok mutlu olduklarını paylaştı.