30 Ekim 2022
'Hastalıkların Evrimsel Kökeni'

Nova Okulları’nda düzenlenen interaktif ödüllü konferansta Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Çil “Doğumsal Hastalıkların Evrimsel Kökeni”ni anlattı.

Dünyanın oluşum sürecini ve canlılığın ortaya çıkışını özetleyen Prof. Dr. Çil, Paleozoik, Mezozoik ve Cenozoik dönemlerle bunların alt dönemlerindeki evreler hakkında bilgileri paylaştı.

Bakterilerden denizlere ve karalara canlılığın gelişimini paylaşan Prof. Dr. Çil, hastalıkların evrimsel kökenini gündeme getirdi. Prof. Dr. Çil, “Tüm canlılarda kodlar aynıdır. Genetik kod tüm canlılarda aynı sistem üzerinden işler. DNA ve RNA kodlaması aynıdır. Protein yapımı kodlaması da aynıdır” dedi.

Kurtadam hastalığı olarak da bilinen belirtisi aşırı kıllanma olan  hipertrikozis sendromunun evrimsel genetik geçişine dikkat çeken Prof. Dr. Çil DNA dizinleri hakkında bilgi verdi. Embriyonun evrimsel yapısına dikkat çeken Prof. Dr. Çil “insanların genlerinin ne kadarını kullandığını sorguladı. Etkinliğin soru cevap bölümünde konferansa interaktif olarak katılan öğrencilere kitap hediye edildi.